Hout graveren

Voor als het gewoon mooi moet zijn.

Houtsoorten die door ons gegraveerd kunnen worden

MDF
Medium-Density Fibreboard of MDF is geperst board met een middelharde dichtheid.

MDF is geen merknaam, maar een soortnaam. De houtvezels zijn gedroogd en door middel van harsen met elkaar verbonden.

MDF is zeer goed bewerkbaar en makkelijk in allerlei vormen te snijden. Het is zeer geschikt om te graveren door zijn egale kleur. Het heeft echter geen homogeniteit. Het oppervlak heeft een grotere dichtheid dan de kern van de platen.

Er zijn de moeilijkste vormen mee te maken; alle verbindingssystemen zijn bruikbaar, zelfs zwaluwstaartverbindingen kunnen erin verwezenlijkt worden. MDF werkt nauwelijks en heeft een grote buigsterkte.

HDF
HDF, High-Density Fibreboard of HDF is geperst board met een hoge dichtheid. HDF is geen merknaam, maar een soortnaam.

De houtvezels zijn gedroogd en door middel van harsen met elkaar verbonden. Dit in tegenstelling tot hardboard, waarbij de natte vezels geperst worden. High-Density Fibreboard is een zwaardere kwaliteit Medium-Density Fibreboard (MDF) waarvan de vezels sterker geperst worden tot een plaat met een hogere dichtheid. HDF kan zwaar op druk belast worden, maar heeft een geringe treksterkte.

HDF is zeer goed bewerkbaar en makkelijk in allerlei vormen te snijden. Het is zeer geschikt om te graveren door zijn egale kleur.

Hardboard
Hardboard (harde vezelplaat) is een plaatmateriaal gemaakt uit houtvezels.
Bij nat geproduceerd hardboard wordt de vezelmassa onder hoge temperatuur en zeer hoge druk samengeperst op een fijn kopergaasnet, waarvan de afdruk altijd te zien blijft aan de achterkant. Soms wordt, om een steviger hardboard te krijgen, kunstharslijm toegevoegd. Droog geproduceerd hardboard is aan beide kanten glad.

Hardboard is zeer goed bewerkbaar en makkelijk in allerlei vormen te snijden. Het is zeer geschikt (aan de gladde zijde) om te graveren door zijn egale kleur.

Zachtboard
Zachtboard (zachte vezelplaat) is een materiaal dat gemaakt wordt uit houtvezels. Deze vezels bevatten de natuurlijke bindstof lignine, waardoor de vezels bij elkaar worden gehouden. Er wordt dus geen extra lijm toegevoegd. Van de natte vezelmassa worden platen gevormd. Het board wordt daarna gedroogd zonder het te persen.

Zachtboard is poreus en daardoor geluiddempend. Het is vochtgevoelig. Zachtboard kan extra behandelingen ondergaan waardoor het beter vochtbestendig wordt en ook brandveilig.

Zachtboard kan worden geproduceerd via een nat of droog procedé. Bij het droge procedé wordt er wel gebruikgemaakt van lijm. Platen geproduceerd via het droge procedé hebben doorgaans een lagere densiteit (50-150 kg/m³) en zijn daardoor nog beter geschikt als akoestische en thermische isolatie. Zachtboard is zeer goed bewerkbaar en makkelijk in allerlei vormen te snijden. Het is minder geschikt om te graveren.

Multiplex
Multiplex en triplex zijn plaatvormige composietmaterialen die opgebouwd zijn uit een oneven aantal houtfineerlagen die kruiselings op elkaar verlijmd worden. Oorspronkelijk werd de benaming “triplex” enkel gebruikt voor platen met 3 lagen en “multiplex” voor de platen met vijf of meer lagen. Tegenwoordig gebruikt men de benamingen “triplex” en “multiplex” ook wel door elkaar.

Types en toepassingen Er bestaan verschillende soorten multiplex, al naargelang de toepassing. Multiplex platen zijn in te delen in verschillende categorieën:

constructiemultiplex, dus waar de sterkte belangrijker is dan het uiterlijk. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt in de bouw voor niet-zichtbare toepassingen of voor verpakking.

  • decoratieve multiplex die meestal voorzien is van wat men noemt ‘edelfineren’, dus mooie houtsoorten, en gebruikt wordt voor zichtbare toepassingen
  • speciale multiplex, zoals vliegtuigtriplex, kogelwerende multiplex enzovoort.
  • indien gewicht een rol speelt kan multiplex uit Albasiahout een oplossing bieden.
  • multiplex WBP water boiled proof is geschikt voor toepassing in een vochtige omgeving.

Voor een aantal toepassingen wordt multiplex ook voorzien van speciale (dek)lagen, zoals een antislipfilm voor gebruik als vloer, een gladde film voor gebruik in bekisting (betonplex), een binnenlaag in lood voor toepassingen in ziekenhuizen (röntgenstraling) enz.

Multiplex is een ideale kernplaat voor de verlijming langs beide zijden met een decoratief hogedruklaminaat, voor gebruik in keuken- en interieurbouw.

Voor speciale toepassingen wordt ook weleens afgeweken van het principe van het oneven aantal lagen of van het steeds om en om kruisen van de fineerlagen. Multiplex wordt vaak gebruikt in de bouw voor bijvoorbeeld daken en bekisting van een betonfundering. De diverse soorten multiplex zijn zeer goed bewerkbaar en makkelijk in allerlei vormen te snijden. Het is ook zeer geschikt om te graveren.

Hout fineer

Producten hout graveren

  • meubels
  • houten panelen
  • promotie materialen
  • logo’s en letters
  • decoratie panelen
  • relatie geschenken

Offerte nodig?

Wil je vandaag nog gebruik maken van onze diensten?
Vraag hier je persoonlijke offerte aan.
Loading...